Jeśli jesteś producentem rolnym i chcesz uzyskać certyfikat ekologiczny dla swoich produktów, opowiemy Ci, jakie są poszczególne kroki wiodące do uzyskania certyfikatu ekologicznego i jakie są wynikające z niego wymagania.
W dobie troski o środowisko naturalne, wielu konsumentów zadaje sobie pytanie, jaką żywność spożywają, jakie meble i artykuły gospodarstwa domowego powinni kupować lub jakich materiałów powinni używać do budowy swoich domów, tak aby wywierać jak mniejszy wpływ na przyrodę i na nasze zasoby naturalne.
Wielu rolników, którzy chcą podążać za tą myślą, chce wytwarzać produkty o zrównoważonym śladzie ekologicznym. W 2007 roku powstało obowiązujące po dziś dzień Europejskie Rozporządzenie (WE) nr 834/2007, które zostało wdrożone po to, aby uregulować i zagwarantować, że wytwarzane produkty są przyjazne dla środowiska i konsumentów.
Czym charakteryzuje się ekologiczne gospodarstwo?
Rolnik ekologiczny to rolnik, który śledzi cały proces życia swojego produktu zgodnie z zasadami europejskiego rozporządzenia w sprawie rolnictwa ekologicznego. Zaś produkcja ekologiczna to taka produkcja, która wykorzystuje metody całkowicie przyjazne dla środowiska.
Wymogi produkcji w gospodarstwie ekologicznym
Przyjrzyjmy się wymogom i warunkom produkcji, jakie musi spełnić rolnik, aby móc prowadzić produkcję ekologiczną:
1. Brak chemikaliów:
Nie można używać pestycydów, produktów chemicznych lub nawozów sztucznych do zwalczania mikroorganizmów lub nawożenia gleby. Rolnik ekologiczny dba nie tylko o produkt końcowy, który trafia do konsumenta, ale także o glebę i wody gruntowe. Idąc tą drogą, zachęca się rolników do naturalnego nawożenia poprzez stosowanie naturalnych nawozów organicznych i mineralnych oraz do zapobiegania szkodnikom poprzez stosowanie naturalnych środków odstraszających.
2. Poszanowanie naturalnego wzrostu:
Nie można dodawać hormonów w celu przyspieszenia produkcji i wzrostu żywności, którą produkuje się z poszanowaniem jej naturalnego cyklu życia.
3. Zachowanie gatunku:
Szanowanie i wspieranie bioróżnorodności i gatunków rodzimych dla danego regionu.
4. Ochrona zasobów naturalnych:
Należy zwrócić uwagę na zmniejszenie zużycia zasobów naturalnych i energetycznych potrzebnych do produkcji, pakowania, etykietowania, transportu i marketingu.
5. Troska o glebę i wody gruntowe:
Warto zatroszczyć się o ziemię odpowiednią do produkcji rolnej i do uprawy roślin przyjaznych dla gleby oraz dla wód gruntowych, a także takich, które zapewnią różnorodność. Dobrą praktyką jest więc wieloletni płodozmian.
6. Środki własne:
W sposób pierwszorzędny należy traktować wykorzystanie zasobów własnych, generowanych w samym gospodarstwie lub przez pobliskich sąsiadów, takich jak obornik wytwarzany przez zwierzęta.
7. Nasiona niemodyfikowane genetycznie:
Nasiona, których używasz, muszą być produkowane ekologicznie, nie możesz używać nasion transgenicznych lub pochodnych, czyli manipulowanych genetycznie lub GMO.
8. Kontrole jakości:
W przypadku gospodarstwa ubiegającego się o certyfikat ekologiczny, możliwe są coroczne audyty systemu produkcji, produktów i etykietowania przeprowadzane przez właściwe organy i organizacje. Kontrole te będą przeprowadzane przez organizacje publiczne lub prywatne uznane przez Unię Europejską.
Jak uzyskać certyfikat ekologiczny na żywność pochodzącą z gospodarstwa ekologicznego?
Oto kroki, które należy wykonać, aby uzyskać certyfikat ekologiczny:
1. Rejestracja: wypełnij formularz wniosku o wydanie certyfikatu.
2. Weryfikacja: formularz jest przeglądany przez wyspecjalizowany zespół.
3. Umowa: jeśli Twój wniosek spotka się z akceptacją, otrzymasz umowę określającą wymagania i ustanawiającą zobowiązanie.
4. Podpiszesz umowę.
5. Oficjalna inspekcja: inspektor odwiedzi Twoje gospodarstwo, aby osobiście sprawdzić, czy wszystkie wymogi ekologiczne zostały spełnione.
6. Raport: placówka sporządza raport wraz ze swoim zespołem specjalistów. Jeśli jakieś wymagania nie zostały spełnione, trzeba będzie dokonać odpowiednich zmian i dopiero po ich wprowadzeniu zostanie wydany w pełni pozytywny raport w celu wydania certyfikatu.
7. Sprzedaż produktów ekologicznych: teraz możesz umieścić pieczęć ekologiczną na swoich produktach i swobodnie je sprzedawać.